Faren begik incest. Hans ven misbrugte hende seksuelt

Faren begik incestAnne Lise Bayer - PR-Foto

Faren begik incest. Hans ven misbrugte hende seksuelt. Nu står 62-årig frem: “Vi skal blive bedre til at hjælpe incest-ramte og omsorgssvigtede børn”

 

Hun voksede op i et hjem, hvor faren begik incest, og hans drukkammerat misbrugte hende seksuelt, mens moren så væk. Nu står Anne Lise Foldager Bayer frem med et klart budskab: Hun vil hjælpe os til at forstå børns overlevelsesstrategier, når de udsættes for incest og omsorgssvigt, så vi kan blive bedre til at få øje på disse børn og hjælpe dem.  

 

Anne Lise Foldager Bayer bor i dag i Grindsted. Hun har haft et godt familieliv, arbejdet som psykoterapeut og ser i det hele taget sig selv som et velfungerende menneske. Men det har krævet benhårdt arbejde. Hun beskriver forløbet i en ny bog med titlen “Vi fødes gennem hjertet”, som udkommer den 24. august. 

  

Berøringsangsten er et samfundsproblem  

Under opvæksten i Midtjylland blev hun misbrugt af sin far og hans ven. Hendes mor, der havde en psykiatriuddannelse, så væk. I løbet af barndommen lærte Anne Lise Foldager Bayer sig strategier til at holde hemmelighederne inden for hjemmets fire vægge, fortæller hun. 

Jeg frygtede, hvad der ville ske i vores familie, hvis det hele kom til overfladen. Familier med incest skjuler det. Og det er derfor, det er så vigtigt, at man får mere viden på området, til at se og opdage incest, så man kan skride ind med handling, siger Anne Lise Foldager Bayer 

 

Anne Lise Foldager Bayers budskab er særligt henvendt til lærere, pædagoger, sundhedsplejersker og socialrådgivere, men også naboer og bekendte, der har indberetningspligt ved tilfælde af mistanke.  

Vi kan have en tendens til at gå i en bue uden om den familie, hvor noget virker underligt, uden man helt ved, hvad det er. Man tænker måske ubevidst, at man pludselig selv får et ansvar, hvis man laver en indrapportering. Og så sker der ikke noget. Vi har brug for en kultur-forandring, hvor man griber ind tidligere. Og vi har brug for at blive bedre klædt på.  

Man estimerer, at 5-10 % af børn/unge har været udsat for seksuelle overgreb eller en krænkelse, inden de er fyldt 18 år. Mange af tilfældene sker inden for familien. For Anne Lise Foldager Bayer er det vigtigt, at langt flere tilfælde opdages tidligt. Som samfund er vi forpligtet til at være vågne over for det. Hun mener også, at der er behov for en forståelse af, at incest kan foregå i alle sociale lag og ikke kun blandt udsatte. 

  

Har selv vendt den mørke fortid ryggen – med intens terapi 

Anne Lise Foldager Bayer har i dag lagt fortiden bag sig. Både hendes mor og far er borte. Gennem et intenst og mangeårigt terapiforløb har hun genvundet livet, og er kommet af med den skam, hun bar på igennem lang tid. 

Som incest-ramt skammer man sig helt ind til knoglen. Og mange vil lægge hovedet på skrå i medlidenhed over for én. Men det vigtige er, at vi skrider tidligt ind. Børnene skal have tilliden til de voksne tilbage igen og komme i balance. Og skér det, kan man blive et meget velfungerende menneske, selvom fortiden har været hård ved én, siger Anne Lise Foldager Bayer. 

 

Anne Lises Foldager Bayers bog “Vi fødes gennem hjertet” kan forudbestilles gennem boghandlere. Bogen – der både er henvendt til fagprofessionelle, incest-ramte og øvrige læsere – udkommer den 24. august lyder det i pressemeddelelsen.