Træder ind i verdenseliten

Foto: René Lind Gammelmark

Cargo Handling Billund Lufthavn træder ind i verdenseliten.

Billund Lufthavn er blot det tredje sted i verden, man har fået godkendt og certificeret hunde, som kan sikkerhedstjekke hele enheder, trailere, containere og lignende.

Det er noget, der virkelig gør en stor forskel, både for Billund Lufthavn, lufthavnens kunder – og også for arbejdsmiljø, fleksibilitet og effektivitet. For arbejdsmiljøet betyder det, at der ikke skal håndteres de samme ting så mange gang som før. Først skulle godset ud af flyet og ind på et lager, hvorefter det skulle undersøges inden det kunne køres på plads.

 

Nicolai Krøyer – Foto: René Lind Gammelmark

Nicolai Krøyer, direktør for Cargo Handling i Billund Lufthavn bød velkommen og fortalte om vejen frem til godkendelsen af de nye EDD hunde i lufthavnen. Han var især glad for at man med de tre nye hunde kan undersøge meget mere fragt hurtigere, hvilket har meget stor betydning.

Nanna Møller, direktør i Trafikstyrelsen, der har stået for at teste og godkende bombehundene fortalte om hvordan processen op til godkendelsen har fundet sted.

Nanna Møller – Foto: René Lind Gammelmark

Efter Nicolai og Nanna havde holdt deres taler, var det tid til at man kunne se hvordan hundene udførte deres opgaver.

En af hundeførerne forklaer gæsterne om arbejdet – Foto: René Lind Gammelmark

Specialcontainer med 5 stationer

Der er indrettet en specialcontainer udenfor Cargo bygningerne, og her i er der 5 stationer, hvor man kan sætte en ampul op i en holder.  Disse ampuller indeholder et udtræk af luftpartikler fra en specifik container.  Den container el. lign. der skal tages et luftudtræk fra, skal være lukket 2 timer, hvorefter man kan lave luftudtrækket.   

Ampullen bliver herefter sat ind i en holder i containeren, hvor der er 5 pladser til dette brug.   Derefter kommer en hund ind sammen med en hundefører, og hunden skal så bruge næsen til at finde ud af, om der er noget mistænkeligt i luften – den kan faktisk snuse sig frem til, om der inde i bunden af en container er noget sprængstof.  Det går ret stærkt.  Netavisen Grindsteds redaktør var med inde i containeren, da det blev demonstreret. Hunden var ret så hurtig til at reagere, da den kom frem til en duft, der skulle markeres for.

 

Flere bombehunde

Billund Lufthavn har 3 hunde til dette brug, og de har stor betydning for effektiviseringen af sikkerheden i lufthavnens Cargo Handling. På den nye måde kan man undgå først at skulle have alt gods ud for at kunne tjekke det. Nu kan man tjekke med luftprøven, og når den ikke indikerer noget, kan man køre godset direkte ind på plads, og derved spare en omgang håndtering. Ud over de tre nye hunde har Lufthavnen i forvejen et par andre bombehunde, men de har brug for at lugte til hver enkelt enhed for at kunne undersøge dem. På den måde skal tingene stilles anderledes med afstand, så hundene kan komme rundt om dem. Derfor er de tre nye hunde en klar forbedring i effektiviteten.

 

Det er disse fem stationer der bruges til undersøgelsen – Foto: René Lind Gammelmark

Det er denne box med ampullen der udskiller dufte som hundene skal undersøge. Boxene sidder over de 5 stationer – Foto: René Lind Gammelmark

Hunden er her i gang med at tjekke dufte – Foto: René Lind Gammelmark

Hunden er her i gang med at tjekke dufte – Foto: René Lind Gammelmark

Her har hunden fået fært – Foto: René Lind Gammelmark

Her har hunden fået fært – Foto: René Lind Gammelmark

Hunden markerer at den har fundet noget – Foto: René Lind Gammelmark