Ole Blædel fortæller sin morfars historie

Ole Blædel - Foto: René Lind Gammelmark

Ole Blædel fortæller sin morfars historie når  Høreforeningen Billund Lokalafdeling og Hejnsvig-Vorbasse Soldaterkreds markerer Danmarks befrielse

De to foreninger inviterer til markeringen fredag den 3. maj 2024 kl.19.00 i Vorbasse Sognehus på Kirkegade 19 i Vorbasse.

Igen i år vil vi sætte levende lys i vinduerne, synge fædrelandssange og servere varme hveder fortæller Kristian Hansen.

Journalist og forfatter Ole Blædel fra Jels, fortæller om sin morfar Gert Blædel, som var modstandsmand. Gert Blædel dør i 2002, og Ole arver en stor hvid plastikpose. Posen er fyldt med breve, notater, lydoptagelser, og ikke mindst Gerts frihedskæmperarmbånd.  Det bliver startskuddet til bogen “Et halvt år i Gestapos kløer”.

Citater fra dagbøger

I Ole Blædels beretning, får Gert Blædels stemme plads, i form af citater fra de dagbøger, han skrev i tiden lige efter befrielsen. Resultatet er en stærk personlig øjenvidneberetning fra nogle af krigens mørkeste timer. Livet i koncentrationslejrene var præget af sult, sygdom, ydmygelse og korporlig – såsom psykisk terrorisering af fangerne.

Det var en daglig kamp for overlevelse, og mange klarede ikke kampen. Gert Blædel gjorde, og han viede efterfølgende en stor del af sit liv, til at fortælle om sine oplevelser under det nazistiske rædselsregime. Ofrene og historien skulle aldrig glemmes. En beretning, der ikke længere er pakket ned i en hvid plastikpose, men fortælles i bogen, der har frihedskæmperens armbind på forsiden.

 

I 1944 bliver Gert Blædel afsløret, og i første omgang bliver han sendt til Vestre Fængsel, og herfra videre til Frøslevlejren. 

Ved juletid i 1944, bliver han og en række andre danske fanger overflyttet til den noget barskere KZ lejr Neuengamme i Tyskland. De ender til sidst i arbejdslejren Dalum ved den Tysk-Hollandske grænse, hvor de bliver sat til at slæbe tømmer og grave skyttegrave i det sumpede mosejord.

Ole Blædel vil levende fortælle og vise billeder, ligesom hans bog kan købes.

 

Alle er velkomne.

Der er fri entre og ingen tilmelding.

Kaffe og varme hveder koster 30,- kr.

Der er teleslynge og to skrivetolke, så det der bliver sagt kan læses på et lærred.

 

Hvis du har spørgsmål kan du kontakte Kristian Hansen enten på mail: karinogkristian@gmail.com eller på tlf. 30 12 83 51

Foto: LLN Press