Juli slog alle rekorder i Billund Lufthavn

Foto: Billund Lufthavn

Atter ny rekord: Årets højsæson-måned blev den travleste i lufthavnens 55-årige historie. 424.585 feriegæster og turister strømmede gennem terminalen, hvilket betød at 1,3 flere passagerer benyttede Danmarks anden største lufthavn i juli. 

Som det har været tilfældet hele det første halvår af 2019 voksede hub-trafikken fortsat i juli. Netværksflyselskaberne, der forbinder Billund med 10 vigtige hubs rundt i Europa, øgede antallet af passagerer med 1%. ”Netværksselskaberne øger fortsat antallet af passagerer, og selvom det i juli kun er en marginal fremgang, så er det udtryk for, at der ikke er ret mange flere ledige sæder at sælge af. Hubruternes 540 gode videreforbindelser til hele verden, er vitale for vestdanskernes mulighed for at cruise på Californiens Highway 1, bestige Kilimanjaro i Tanzania eller gå en tur på den kinesiske mur i sin ferie”, fortæller Adm. Direktør Jan Hessellund.

Næsten 200.000 passagerer rejste på en klassisk solferie til f.eks. Mallorca, Kreta eller Antalya fra Billund i juli måned. Antallet af ”badegæster” faldt med knap 3% i forhold til sidste års højsæson måned. ”Charterbureauerne og lavprisselskaberne har være en smule mere forsigtige med antallet af afgange til klassiske sol- og stranddestinationer i juli måned – som en reaktion på sidste års langvarige hedebølge. Til gengæld har det ustabile danske sommervejr i år sat gang i efterspørgslen, og meldingerne fra rejsebureauerne er, at der er godt gang i salget af solrejser”

Til gengæld boomer antallet af passagerer der benytter lufthavnens mange regionale flyruter, der i juli er vokset med 18%. ”Nye ruter og flere afgange til Wien, Krakow, Kiev, Edinburgh, Stord, Prag og Manchester gør det endnu lettere for vestdanskerne at opleve de europæiske storbyer, og det benytter man sig i høj grad af. De nye afgange supplerer klassiske storbydestinationer såsom London, Rom, Milano og Budapest” siger Jan Hessellund, der samtidig kan glæde sig over at Wizz Air allerede søndag åbner endnu en ny rute til Timisoara i det vestlige Rumænien, og Ryanair introducerer en ny direkte forbindelse til Dublin fra slutningen af oktober. 

De mange regionale flyforbindelser åbner således også op for nye muligheder for vestdanske hoteller og attraktioner. ”Her ved indgangen til august er vestdanskerne begyndt at vende hjem fra ferie, og flyene fyldes nu i stedet med udenlandske turister, da august for alvor er den måned, hvor resten af verden holder ferie” fortæller Jan Hessellund. Generelt er 30% af lufthavnens passagerer udenlandske besøgende, men i august er andelen væsentlig højere. ”Overalt i terminalen hører man engelsk, finsk, polsk, amerikansk og kinesisk, og det er fantastisk at Vestdanmark formår at tiltrække så mange, der ønsker at bruge deres ferie her”, siger Jan Hessellund. 

Til gengæld skaber de mange udenlandske besøgende også travlhed hos bl.a. biludlejningsfirmaerne og på lufthavnens hente-bringe parkeringsplads. ”50% af lufthavnens passagerer hentes eller bringes til lufthavnen af venner, bekendte eller familie, bl.a. forbi udbuddet af offentlige transport til lufthavnen er for lavt – dette vil en togstation ved lufthavnen kunne rette op på, og samtidig vil det betyde, at hente-bringe trafikken vil reducere trafikken på de vestdanske veje med 17,3 mio kilometer årligt”, siger Jan Hessellund i en pressemeddelelse.

Mængden af luftfragt er faldet marginalt med 1,0% til 6.210 tons. Det er dog glædeligt, at luftfragten på fly ud fra Billund vækster 5,0%. Her er der både vækst på import med 6,9% og Export med 3,5%.Luftfragten på fly nærmer sig 30% af den samlede fragtmængde, og det understøtter væksten hos de danske virksomheder, der arbejder globalt.