Børn i Grindsted er i køkkenet til Madskole

Privatfoto

Selvom efterårsferien er over os, er der godt gang i køkkenet på Lynghedeskolen afd. Søndre.

 

Her er 16 børn på Madskole, hvor tre dage har hvert sit tema. Fuldkornets dag, Kartoflens dag og Æggets dag.

I Grindsted tager 16 madglade børn grydeskeen i egen hånd og smider forældrene ud af køkkenet. Sammen med en gruppe frivillige instruktører bruger børnene 3 dage i køkkenet på Lynghedeskolen afd. Søndre. Her bliver der hakket, stegt og bagt, følt, duftet og smagt.

 

Festligt og sundt – uden løftede pegefingre

Madskolen på Lynghedeskolen afd. Søndre er én af mange Madskoler, som afholdes rundt om i landet i denne efterårsferie. Menuen er inspireret af klassiske børnelivretter med et tvist af lidt ekstra grønt og fuldkorn. Der bliver dog også plads til lidt af det søde, fortæller Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer og landsdækkende koordinator for Madskoler:

”Vi vil med Madskoler først og fremmes gerne give børnene nogle sjove og lærerige oplevelser med mad og madlavning. Og vi vil gerne lære børnene at have et positivt og sundt forhold til mad. Uden dårlig samvittighed og uden løftede pegefingre.

Sund mad handler først og fremmest om variation og mængder. I en sund kost er der plads til lidt af det hele. Også lidt af det søde.. Jeg er sikker på, det bliver en både sjov, lærerig og lækker oplevelse.”

 

Baseret på frivillighed

Alle Madskoler er baseret på frivillig arbejdskraft. På Lynghedeskolen afd. Søndre er der 5 frivillige. En af dem er Gitte Madsen, der til dagligt er skolelærer på Lynghedeskolen afd. Søndre:
”Det er fedt at have god tid sammen med børn til at være nysgerrig på råvarer, tilberedning og smag. Håber at vi alle er mere madmodige, når madskolen er slut.Det er en skøn måde at bruge
nogle feriedage på.”

 

20 år på bagen – 30.000 børn

Madskoler arrangeres af foreningen 4H i et ikke kommercielt samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000. Og i år er det altså 20. gang, der afholdes Madskoler i ferien.
”Vi er vildt stolte over at have eksisteret i så mange år. Det har kun kunne lade sig gøre, fordi flere hundrede frivillige bakker op hvert år og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke dem alle!

Det er deres fortjeneste at Madskoler eksisterer og det er deres fortjeneste at vi denne sommer har kunnet byde velkommen til barn nr. 30.000,” siger Henrik Dalum.

 

Fakta om Madskoler

• Foregår i dagtimerne mandag til onsdag og er for børn og unge i alderen 8-12 år
• Mere information på www.madskoler.dk

 

Privatfoto

Privatfoto