Købmand Holger Pallesen fortæller om jul i gamle dage – del 2.

Kai's Corner

Af Kai Bayer

Købmand Holger Pallesen fortæller om jul i gamle dage – sendt på Lokalradio Grindsted den 11. december 1987

 

Anden del:

Man gjorde jo rigtig meget ud af det i byen.

Vi var mange gange ikke færdige med at pynte inden klokken otte-ni om morgenen dagen efter. Ja, vi havde jo så haft en times tid til at spise der midt om natten. Og folk var meget optaget af julehandelen.

Nu husker jeg især de første år i byen. Jeg havde en lærling fra Sydslesvig, og han skulle afsted ret tidligt om morgenen juleaftensdag for at nå hjem til jul. Så stod jeg alene med en bydreng,  og folk myldrede ind. Og vi sendte en masse varer ud dengang.

Da jeg fik lukket døren hen mod klokken to om eftermiddagen juleaftensdag,  da havde jeg liggende på disken sedler med hele ordrer og halve ordrer, som jeg så klokken to først skulle til at ekspedere, og så have dem sendt ud med bydrengen. Men ham havde jeg ikke meget ud af, for jeg kunne ikke nå at ekspedere varer, som han så kunne køre med. Så han stod og lavede ingenting.

Da jeg så fik begyndt at ekspedere ordrerne, og jeg kan huske, at jeg kom ud til en familie klokken halv syv med varer, og da sad de og spiste, men de havde heldigvis ikke manglet varerne. Når jeg så selv kom hjem til børnene og min kone, så skete det altid – det fejlede aldrig – at når jeg havde fået sat mig til bords, så fik jeg krampe i benene, og så sagde børnene: ”Så nu er det juleaften, for nu har far krampe i benene!”

 

Da jeg kom til Grindsted i 1945, mener jeg, at der var ca. 1.600 indbyggere.

Og vi var altså over 20 købmænd! I dag er vi oppe på 10.000 indbyggere, og hvad har vi – vel en 6-7 købmænd tilbage. Så man kan nok forstå, at når vi var 20 købmænd om at betjene 1.600 indbyggere og der i dag er der 7 om at betjene 10.000 indbyggere, så er der virkelig sket noget i byen.

Men der var fest og stemning dengang, og de første år jeg var her, var der jo rationering. Det var især op til jul med rationering på julegodter, slik og chokolade, så det måtte vi stå at putte i poser og fortælle kunderne, at så meget af det her må du få, og så meget af det her.

Heldigvis var de fleste jo tilfredse, for de vidste godt, at vi var nødt til det, men der kunne også engang imellem komme en, der var lidt utilfreds med den fordeling af varerne, men vi fordelte det jo også sommetider anderledes, fordi vi kendte familierne, og vi vidste hvor mange børn, der var i familierne.

 

Tredje og sidste del kan du læse på Netavisen Grindsted den 15. december 2023.