Harly Jørgensen: det går stille og roligt fremad

Harly JørgensenHarly Jørgensen - Foto: René Lind Gammelmark

Den 5. marts 2024 er en dag Pølsemand Harly Jørgensen fra Grindsted aldrig glemmer.

Det var nemlig den dag, hvor han kort efter han havde åbnet pølsevognen på Torvet i Grindsted, havde fået en hjerneblødning.

 

Det var en helt almindelig tirsdag formiddag og jeg havde ikke mærket noget der var anderledes forklarer Harly Jørgensen.

Han åbnede som sædvanligt pølsevognen og de første to kunder var et par damer fra Varde. Da han havde ekspederet dem, gik han udenfor pølsevognen for at tale med dem. Så kom der et par unge mennesker der boede i Nr. Nebel, hvoraf den ene var barnefødt i Grindsted, dem fik jeg også ekspederet. Der var en kunde der bestilte en frankfurter med brød. Under ekspeditionen skete der et eller andet, for det var lige som om mine fødder ikke helt ville lystre husker Harly Jørgensen.

 

Hentede vandflaske i bilen

Jeg tænkte, at det kunne være fordi jeg skulle have noget vand, så jeg gik ud i bilen for at hente en vandflaske. Da jeg kom ud af pølsevognen, følte jeg det som om det hele bare sejlede. Jeg blev klar over, at der var noget helt galt, så jeg gik ind i pølsevognen og satte mig på en stol. Det var som om, at venstre side begyndte at blive lammet og jeg har nok også væltet noget ned inde i vognen.

Efter at have fået betaling fra kunden, ringede Harly op til Nadja (der bor til leje oven på Boutique Mary). Hun studerer hjemmefra, er social- og sundhedshjælper og hjælper en gang imellem til i pølsevognen.. Hun skyndte sig ned til Harly. Da hun kom herned sagde hun: Du har fået en hjerneblødning eller blodprop. Du skal ned og ligge med det samme. Nadja fik mig ned og ligge, og her har jeg nok været en lille smule uklar, mener Harly Jørgensen. Der gik ikke længe inden ambulancen var her og fik mig ud af vognen, og op på båren. Der var en paramediciner der gav mig et medikament. Jeg var klar hele vejen i ambulancen til Esbjerg, hvilket jeg også var da jeg blev scannet.

 

Det kunne have gået meget værre

Dagen efter begyndte jeg, at få fornemmelse i mine fingre. Min venstre hånd og fingre kan godt være kolde og det snurrer i mine fingerspidser. 

Den 4. april blev jeg udskrevet fra mit genoptræningsophold på Grindsted Sygehus.  Jeg har fået at vide, at det den snurrende fornemmelse i mine fingerspidser måske kan forsvinde med tiden.  Genoptræningen består i fysioterapi, ergoterapi mv. 

Jeg har jo været fantastisk heldig, mit humør har ikke været påvirket af det og det har gået stærkt med at komme op at gå og cykle igen, konstaterer Harly. Det er gået en smule i stå lige nu med at blive bedre, men det vil tage noget tid inden det bliver endnu bedre. Det er ikke sikkert det nogen sinde bliver som før, men jeg er taknemmelig for, at jeg ikke har det værre end jeg har. Der er mange af dem jeg har mødt under mit genoptræningsforløb der har det værre end mig udtaler Harly.

 

Er meget træt

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er meget træt. Min krop er nok på 10-15 procent af normal styrke udtaler Harly.

Jeg cykler 4-5 gange om dagen, hvorefter jeg må ind og ligge lidt igen. Det tager lang tid at komme op igen.  Om kort tid skal jeg med i en gruppe med 14-15 andre der har været det samme igennem. I gruppen skal vi tale om de oplevelser vi har haft forbindelse med sygdommen. Det er Sundhed & Træning på Sydtoften der har samlet nogle grupper og det glæder jeg mig til at deltage i.

Folk kan ikke se på mig, at jeg ikke er rask, men det er jeg ikke fortæller Harly Jørgensen.

En af konsekvenserne af hjerneblødningen er, at jeg får en del piller der skal tages i løbet af dagen fortæller Harly Jørgensen.

 

Fremtiden

Jeg tager en dag af gangen. Jeg har en campingvogn der ligger fast i Sønderho på Fanø og der tager jeg over en gang imellem for at slappe af. Jeg ved ikke, om jeg kommer i gang med pølsevognen igen. Jeg har pt. ingen planer om at sælge pølsevognen. Det kan være jeg kan starte op med at køre pølsevognen ud til nogle arrangementer. Det kan også godt være jeg stiller pølsevognen op nede på torvet i forbindelse med nogle arrangementer, men det vil tiden vise. Måske bliver jeg indstillet til pension. Som pensionist må man jo også godt tjene lidt.