Sanders Historiske Hjørne: Grindsteds ældste forretning – Skræddermester Jørgensen og Søn

Af Carsten Sander Christensen

Den 1. november 1875 blev Grindsteds ældste forretning åbnet. Skrædderforretningen Anders Jørgensen og Søn. Skrædderforretningen blev oprindeligt grundlagt af skræddermester og senere manufakturhandler Niels Christian Nielsen. Det begyndte dog alt sammen i en af bygningerne på den nuværende adresse Vestergade 11. Hvor blandt andet I. P. Jensens æg-pakkeri lå i starten af 1900-tallet. Anders Jørgensen begyndte i lære hos Niels Christian Nielsen i maj 1886. Sidstnævnte var på daværende tidspunkt den eneste håndværker i byen. Derudover fandtes købmand Oldenborgs butik i hovedgaden. Han var ud over købmand også skotøjshandler og bager.

I 1893 overtog skræddermester Anders Jørgensen Niels Christian Nielsens butik på adressen Borgergade 41. Anders Jørgen blev født i Kolhede i Givskud Sogn i 1869. Han skulle oprindeligt have været landmand, men det blev i stedet bestemt at han skulle være skrædder. Han døde i 1949 som æresmedlem af Grindsted Håndværkerforening og Grindsted Handelsforening. I 1895 skete der dog en katastrofe for skræddermesteren. Det skete under et tordenvejr den 31. juli, at lynet slog ned i hans soveværelse. Huset brændte ned til grunden, familien mistede alt og huset blev bygget op på ny. I 1904 blev ejendommen ombygget og i 1910 blev der føjet en herreekviperingshandel til firmaet.

I 1925 blev sønnen Johannes M. Jørgensen, som 18-årig, udlært skrædder. Allerede året efter fik han det meget ansvarsfulde arbejde at skære stoffet til. Otte år senere blev han skræddermester med skrædderværkstedet i Borgergade 41. Omkring 1950 havde skræddermester Johannes M. Jørgensen uddannet ikke mindre end 13 skræddere. Ved hans 50-års jubilæum i 1975 fortalte han en anekdote om hvordan en mand, med favnen fyldt med Grindsted-vadmel til en ny habit, kom ind i faderens butik. Da skræddermester Anders Jørgensen ville have 15 kr. for at sy en ny habit, så gik manden videre til Ansager. Her kunne han nemlig få en ny habit for 12 kr. Konkurrencen var hård i skrædderbranchen allerede fra starten af.

I 1974 købte Grindsted Kommune ejendommen på adressen Borgergade 41 med henblik på nedrivning. I dag indgår parcellen i et lille grønt område der ligger på hjørnet af Borgergade og Østerbrogade. 99 år nåede huset altså at være skrædderforretning. Herefter flyttede Johannes M. Jørgensen sin forretning til Nørregade 39, der ligger tæt på krydset Nørregade/Tårnvej. Her var der forretning frem til 1987, hvor Johannes M. Jørgensen, i en alder af 80 år, stoppede sit 62-årige virke som skræddermester. Men udover skrædder var fra Johannes fra 1. januar 1962 også sognefoged i Grindsted by og øster sogn i næsten et årti. Endvidere var forstander for Teknisk Skole, formand for Grindsted Håndværkerforening samt mangeårigt bestyrelsesmedlem i Grindsted Borgerforening var erhverv han kunne skrive på sit CV. Ligesom faderen Anders var han æresmedlem i Grindsted Håndværkerforening og særdeles aktiv i bylivet i Grindsted. Efter Johannes M. Jørgensens død omkring 1988-89 fik museet tilbudt store dele af skrædderværkstedet, og i dag indgår flere end 300 genstande og adskillige fotos i Billund Kommunes Museers samling.

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.