Kai’s Corner: En historie fra Grindsted station – 9. del

Kai's Corner

Af Kai Bayer

Her på Netavisen Grindsted har vi lavet en aftale med Kai Bayer, der for en del tid siden skrev en novelle om en speciel oplevelse på Grindsted Station. Alle de historiske oplysninger om dagligdagen i Grindsted dengang har han forsket i , så de skulle være korrekte – resten af historien er fiktion. 

Efteråret 1934 var meget kort. Fra en utrolig dejlig sommer, hvor Rita og jeg gik mange ture og lærte hinanden godt at kende, blev det pludselig hen i oktober, vinter fra den ene dag til den anden, og fra 1. november havde vi frost, regnvejr og snevejr. Med masser af besværligheder på stationen.

Jeg var ved at blive ked af mit arbejde. Ansvaret var for stort og der skete så mange uhyggelige ting. Den 19. oktober kørte et godstog ind i Troldhedetoget på Vejen station. Lokomotivfører Clemmensen fra Troldhedetoget var nær blevet dræbt, og ham kendte jeg godt. Ovenikøbet var det afløserassistentens skyld det hele. Han skulle til at sende Troldhedetoget ud på rangersporet for at koble om, som vi kaldte det. Lokomotivet skulle spændes fra persontoget, og så op foran vognene igen fra den anden side, så de kunne køre fra stationen med lokomotivet forrest. Det var ved ni-tiden om aftenen, så der var mørkt på stationen. Samtidig skulle afløserassistenten til at give det ordinære godstog på statsbanen afgang mod Kolding og han sætter alle sporskifterne.

 

Men forkert, viser det sig. For lidt efter kører godstoget ind på Troldhedesporet og op i Clemmensens lokomotiv. Heldigvis var farten lav, og Clemmensen slap med skrækken. Lokomotivets førerhus blev helt knust. Han havde set et glimt af godstogets frontlys og var med det samme sprunget ud, sekunder før de to tog stødte sammen.

Jeg ved ikke, hvordan det gik med afløserassistenten, men de blev mit mareridt- de forkert stillede sporskifter.

Ved en mærkværdig tilfældighed, havde Vardetogets motorvogn dagen inden, haft nedbrud  lidt udenfor Grindsted, og hele toget måtte slæbes ind til stationen. Lidt senere samme dag skete akkurat det samme for Troldhedetoget. 1 times forsinkelse på begge baner, og vi måtte forklare de utilfredse rejsende, hvad der var sket. Det skete den 18. oktober 1934, og uheldet i Vejen skete den 19. oktober- på min 20 års fødselsdag. Det tog jeg som et ulykkesvarsel.

Foto: René Lind Gammelmark