Kai’s Corner – Besøg på Grindsted Mejeri – fjerde del

Kai's Corner

Af Kai Bayer

Besøg på Grindsted Mejeri – fjerde del – Kai Bayer besøgte Grindsted Mejeri og interviewede Mejeribestyrer Erling Marvig Nielsen i forbindelse med Mejeriets 100 års jubilæum den 18. juli 1990 til LoG – Lokalradio Grindsted

 

Kai Bayer bringer her på Netavisen Grindsted i 4 afsnit interviewet der blev sendt på Lokalradio Grindsted – her kan du læse 4. afsnit (og sidste)

 

Kai Bayer kom ned på laboratoriet på mejeriet – her sad en kvindelig medarbejder.

Ja, jeg sidder og holder øje med vores daglige drift. Vi laver driftskontrol hver eneste dag på vores produktion, så vi kan se, at der ikke sker noget forkert nede i produktionen og så vi skal hen og kassere en hel masse sidst på dagen. Vi holder specielt øje med, at der ikke er bakterier i vores produktion, og på den måde kan vi hele tiden holde øje med, at der ikke sker noget forkert. I den osteklokke derovre har jeg f.eks. en ost liggende. Den ligger et døgn. Så vejer vi vores ost af. Så står den et døgn og tørrer, og så kan vi se hvor meget vandindhold, der har været i vores ost.

Jeg kom i gang med det her arbejde, fordi bakteriologi altid har interesseret mig, og det har vi jo meget med at gøre her. Og så har jeg en god arbejdstid, og det er ikke uvæsentligt for mig.

 

Og til morgenmad?

Til morgenmad vil jeg jeg vil gerne have et stykke franskbrød med et tyk stykke ost på om morgenen. Især vores egen ost!

Så skal vi ind i produktionen, med masser af larm. Her stod Torben Nielsen og han gik og lavede oste. I store rustfrie stålkar og med noget, der lignede en børste, der roterede rundt i karret. I det kar blev der lavet Danbo-ost. 

Vi laver 22 kar om dagen, så der er noget at se til. Der kommer 600 kg ost ud af hvert kar. Når det så er færdigt i dette kar, så kommer ostemassen over i de 2 pressekar, som vi kan se herovre, og der bliver al vallen drænet fra, og så ender det med den faste ostemasse, der bliver skåret ud i blokke, der vejer ca. 12 kg pr stk. og de bliver så igen til 50 oste.

Jeg kom herned på Grindsted Mejeri bl.a. fordi min far har været ansat hernede siden 1963, og så fortsatte jeg dengang, at jeg blev gammel nok til at komme i lære. Og så har jeg sådan set hængt ved siden. Jeg er glad for det her arbejde .

I min fritid har jeg et lille landbrug ude ved Donslund, der får jeg resten af tiden til at gå, og så går jeg også på jagt Det er dejligt at få lidt frisk luft og være ude på landet, det kan jeg godt lide.

 

Et andet sted på mejeriet var der et langt løbebånd med gule blokke, der kom kørende ned ad båndet. Her stod Kaj Petersen.

Ja, det er 30% oste som vi skærer kanterne af og lægger på hylder. Derefter bliver de lagt i koldt vand, hvor de ligger et døgn, og derefter kommer de over i saltvand, hvor de også ligger et døgn. Hver ost, der kommer ind til mig, bliver vejet og når vi har 50 oste, så kan vi se hvad sådan et kar det vejer. Men det er ikke for at se, om alle vejer lige meget og så skal kasseres, det er for at se, hvor meget svind der er i ostene.

Jeg har efterhånden været her i 16 år, men jeg er jo ikke mejerist –jeg er uddannet kolonialmand og da kolonial-engroshandelen lukkede her i Grindsted, så skulle jeg jo have et andet arbejde og så blev det Grindsted mejeri. Og det er jeg glad for, og jeg spiser faktisk også vore oste her fra Grindsted mejeri hver dag, det gør jeg, Så jeg er godt tilfreds med vore produkter!

Her på Netavisen har Carsten Sander den 26. april 2021 i Sanders Historiske Hjørne skrevet historien om Grindsted s første mejeri  ”Kildevæld”.

Udsigt fra Vandårnet mod Grindsted Mejeri i – Kilde: Grindsted Arkivet