Mejeriet skal væltes og der skal bygges en ny købmandsbutik i Stenderup-Krogager

Foto: René Lind Gammelmark

Der skal bygges en ny købmandsbutik i Stenderup-Kroagager . Inden julehandelen 2025 går i gang, skal en helt ny købmandsbutik stå klar i Stenderup-Krogager. 

For 10 år siden åbnede Brian Duedal købmandsbutik da Coop lukkede Dag’li Brugsen.  En gruppe borgere dannede selskabet Stenderup-Krogager Invest, hvor de lokale købte anparter. Pengene blev brugt til at købe bygningerne så man kunne få en ny købmandsbutik til byen.

Brian Duedal var på det tidspunkt ansat som lærer, men tog springet og blev købmand. Senere er hans kone Majbritt også på fuldtid i butikken.

I morgen bliver der afholdt 10 års fødselsdagsfest i det gamle mejeri, med forskellige aktiviteter, blandt andet marked, gratis kaffe og kagemand, og om aftenen er der gratis helstegt pattegris med tilbehør.  Der vil også være musik og underholdning.  Overskuddet fra tombola, salg af drikkevarer mv. vil blive doneret til den nye købmandsbutik. Samtidig vil det være muligt at donere pengegaver i en indsamlingskasse, ligesom man kan købe anparter i Stenderup-Krogager Invest Aps.

Ny købmandsbutik i Stenderup-Krogager

Foto: René Lind Gammelmark

Foto: René Lind Gammelmark

Ny købmandsbutik i Stenderup-Krogager

Gevinster til tombolaen – Foto: René Lind Gammelmark

 

Et godt team

Ud over Brian Duedal er der 3 ansatte på 30 timer og en elev. Derud over er der omkring 12 unge mennesker ansat. Vi er et godt team, men vi har meget håndtering af varerne i butikken. Det er blandt andet fordi vi har pladsmangel, og derfor skal flytte rundt på vores varer mange gange. Der er sjældent plads til en hel kasse af en vare på hylderne, og derfor må den resterende del sættes ud på lageret. Der skal vi få fylde op på hylderne fra, og det går der en del tid med.

Vi omsætter for godt 15 millioner + moms på 260 kvadratmeter forklarer Brian Duedal. Når vi får bygget en ny butik, vil vi kunne omsætte for flere penge uden at skulle have mere personale.  Der vil også blive mere plads til kunderne og vareudvalget vil kunne blive udvidet, så vi får et bredere udvalg.

Ny købmandsbutik i Stenderup-Krogager

Foto: René Lind Gammelmark

Fælleslykke

Det gamle mejeri – Fælleslykke blev bygget i 1922 som landsbymejeri. Fra 1979 til 2001 var det Fin Form der laver bageemballage i pergamentpapir der havde til huse i det gamle mejeri. De er senere flyttet til Hejnsvig i Brandtex’s gamle lokaler.  Senere var der forskellige vintapperier der havde til huse i bygningerne, der har stået tom i efterhånden nogle år.

Kurt Kirkegaard købte bygningerne som snart bliver revet ned. Det sker med støtte fra nedrivningspuljen i Billund Kommune.  Nedrivningen skal nu i licitation, og jeg håber på at bygningerne er væk inden nytår, eller senest først på året 2024 forklarer Brian Duedal. Grunden sælger Kurt Kirkegaard til Stenderup-Krogager Invest ApS, der så senere skal bygge den nye købmandsbutik.

 

Ny købmandsbutik i Stenderup-Krogager

Foto: René Lind Gammelmark

Skal have samlet 2 millioner kroner

I Stenderup-Krogager Invest ApS er der anparter for lige over 1.2 millioner kroner. Vi skal yderligere have lavet anparter for 2 millioner kroner.

Sidste efterår fik vi 57.000 kr i elhjælp fra byen da elpriserne tog himmelflugten. De penge har vi ikke længere brug for, så de vil komme tilbage til byens borgere på den måde at de bliver overdraget til Stenderup-Krogager Invest ApS så de kan bruges til den nye butik.

Når den gamle butik er blevet solgt til TC Brød, så skal vi have lige omkring 4 millioner kroner i alt i anparter og likviditet i ejendomsselskabet. Der skal søges fonde og LAG midler, mv. og vi skal også have lånt nogle penge. Det samlede budget for en ny butik er omkring 11 millioner kroner med alt det hele fortæller Brian Duedal.

Hvis det går rigtig hurtigt kan vi i princippet være klar med en ny butik om et år. Det er dog nok mere realistisk at det bliver omkring sommerferien 2025, eller senest til julehandelen 2025 at en ny butik står klar vurderer Brian Duedal.

 

Har sat en skæringsdato for en ny butik

Det er ikke nogen hemmelighed at Brian og Majbritt har sagt at senest udgangen af 2025 skal der være bedre rammer til dem, ellers fortsætter de ikke som købmandspar i byen. Arbejdsvilkårene i den gamle butik er ikke holdbar på sigt. Det har de meldt ud på den ekstraordinære generalforsamling der var før sommerferien.