Tjek forskudsopgørelsen inden udbetalingen af årets første løn – der kan være overraskelser på lønsedlen

SkattestyrelsenPR-Foto: Skattestyrelsen

Inden januarlønnen snart udbetales, er det en god idé at kigge på forskudsopgørelsen for 2024.

 

Store livsforandrende begivenheder eller en grundskyld for boligejerne, som nu opkræves af staten, kan betyde et andet beløb på lønsedlen end normalt.

Snart lander årets første lønseddel hos millioner af borgere. Skattestyrelsen oplever hvert år, at mange borgere henvender sig i slutningen af januar, fordi de ikke forstår, hvorfor årets første løn ser anderledes ud, end de forventede.

For at sikre, at man får det rigtige udbetalt i løn, er det en god idé at tjekke sin forskudsopgørelse for 2024 og lave eventuelle justeringer inden den første lønkørsel.

– Har der været ændringer i din økonomi eller fradrag, som du ikke har fortalt Skattestyrelsen om endnu, kan det betyde, at din løn rammer skævt i forhold til, hvad du faktisk skulle have udbetalt. Derfor er det en god idé at tjekke sine forskudsoplysninger, inden første løn dannes, siger fungerende fagdirektør i Skattestyrelsen, Jan Møller Mikkelsen.

Skattestyrelsen modtager kun oplysninger om danskernes økonomi bagudrettet, når året er omme. Derfor kan en ikke-opdateret forskudsopgørelse forårsage, at en borger gennem året betaler det forkerte i skat. Det kan borgeren dog selv rette op på ved at rette sin forskudsopgørelse, hvis borgeren modtager en lønseddel, der ser fejlagtig ud.

 

Boligejeres løn kan blive påvirket af nye boligskatter

Den 1. januar 2024 er nye boligskatteregler trådt i kraft, derfor opkræver Skattestyrelsen fremover begge boligskatter: ejendomsværdiskatten og nu også grundskylden, som før betaltes til kommunen.

Fra 2024 vil boligejerne som udgangspunkt betale grundskylden ved, at Skattestyrelsen sætter boligejernes månedlige skattefradrag ned. Derfor vil de fleste boligejere opleve at få mindre udbetalt i løn, end de plejer. Til gengæld skal boligejerne ikke længere selv betale grundskylds-regningerne hos kommunen, som for nogen var en større økonomisk post, der skulle spares op til løbende.  

– Boligejerne skal nok lige vænne sig til, at grundskylden fremover trækkes over lønnen og ikke betales fx to gange årligt til kommunen. Det gode er, at det faktisk bliver markant nemmere for boligejerne. For nu ordner vi begge boligskatter automatisk, og grundskylden betales løbende hen over alle årets 12 måneder, uden at boligejerne skal gøre noget, forklarer Jan Møller Mikkelsen.

Skattestyrelsen har netop sendt breve til ca. 2,1 millioner lønmodtagere, samt 100.000 erhvervsdrivende B-skattebetalere og ca. 50.000 ikke-erhvervsdrivende B-skattebetalere for at gøre opmærksom på ændringen omkring grundskylden.

 

FAKTABOKS OM FORSKUDSOPGØRELSEN 2024

  • Det er især vigtigt at tjekke forskudsopgørelsen for 2024, hvis der har været store ændringer i ens økonomi – fx i forhold til et nyt job, ændret kørsel til og fra arbejde eller et nyt lån.
  • Boligejerne kan selv se begge deres boligskatter: ejendomsværdiskat og grundskyld på deres forskudsopgørelse 2024 under ”Eksisterende ejendomme og grunde.”
  • På hjemmesiden skat.dk/forskud-bolig kan boligejerne se videoen ”Forstå betalingen af din boligskat på 35 sekunder”. Videoen forklarer, hvordan grundskylden nu betales over skatten fra 1. januar 2024.