Sanders Historiske Hjørne: Grindsted Kost- og Realskole

Sanders Historiske Hjørne

Af Carsten Sander Christensen

Grindsted Kost- og Realskole anno 1960 og lidt om kulturarv

I forrige uge kunne man, i en af de lokale aviser, læse, at det mere end 100 år gamle Grand Hotel måske skulle rives ned i nærmeste fremtid. Gøre plads til byfornyelse og en tidssvarende bygning med lejligheder. For omkring syv år siden oplevede Grindsteds borgere en lignende sag. Her var der tale om den lidt unikke gule Realskole skolebygning (Grindsted Kost- og Realskole) fra 1908, der som bekendt lå i Jernbanegade.

 

Såvel Grand Hotel som skolebygningen var og er begge blevet forsømt i en del år og ræsonnementet for en fjernelse af kulturarven var og er på ny, at det skæmmer jo bybilledet.

Tilføjer man hertil, at Nordre Skole på Banegårdsvej og det gamle rådhus/plejehjem (Mødestedet) i Nygade begge er i overhængende fare for at blive revet ned, ja så er der ikke meget kulturarv tilbage i det omkring 175 år gamle Grindsted. I de 175 år hvor der har været en egentlig bebyggelse.

Men minderne, ja dem har man da stadig lov at have. Lørdag den 25. juni 1960 klokken 10 var der translokation og skoleafslutning for Grindsted Kost- og Realskoles afgangselever på ja netop Grand Hotel. Om aftenen var der afslutningsfest i Teatersalen på Hansens Hotel i Borgergade. Og den varede til klokken 1. Grindsted Kost- og Realskole var oprettet i 1902 i Vestergade og flyttede i 1908 over til adressen i Jernbanegade, hvor den blev til 2010, hvor den flyttede ud til den nuværende adresse på Trehøjevej.

 

Siden 1917 havde Grindsted Kost- og Realskole haft ret til at dimittere til Almindelig Forberedelseseksamen (den såkaldte præliminæreksamen).

I årene 1917 til 1956 dimitterede næsten 1200 elever med denne eksamen fra skolen, der i 1920erne og i 1930erne var en af Danmarks mest velrenommerede privatskoler. Ved udgangen af skoleåret 1955-56 blev præliminærskolen afløst af en ren mellem- og realskole.

Og med den ovennævnte translokation i juni for 64 år siden, ja der havde 253 elever bestået mellemskoleeksamen og 179 realeksamen i årene 1956 til 1959. I maj-juni eksamensterminen 1960 var der alene indstillet 66 elever til realeksamen og 116 til mellemskoleeksamen. Man førte eleverne op i fire fremmedsprog: engelsk, tysk, fransk og latin. Hvad angik de sidste to fremmedsprog beroede indstillingen til realeksamen dog på et skøn fra skolens faglærer om eleverne kunne fritages.

 

Som skolenavnet antyder så var det en kostskole, hvor kostskolen blandt andet var placeret i Skolegade i området ved det nuværende Farveland.

I 1960 var der plads til 22 piger og 55 drenge. Eleverne var under opsyn på kostskolen. Der blev blandet ført tilsyn med kostelevernes lektielæsning, ligesom alle eleverne hade pligt til at deltage i 1 times legemligt arbejde dagligt. Dette kunne være havearbejde, oprydning, rengøring på fællesarealer mm. Bortset fra gulvvask skulle kosteleverne selv holde deres værelser i orden. Der fandtes såvel tomandsværelser som enkeltværelser. Sidstnævnte type værelse kostede så lidt ekstra. Et ophold på kostskolen kostede årligt omkring 2.700 kr. Det kostede desuden ekstra 450 kr. pr. elev i realskolen årligt og 250 kr. pr. elev i 6 og 7 klasse.

I det årlige beløb for kostskoleeleverne indgik endvidere diverse udstyr. Det drejede sig om blandt andet om tøj, fodtøj, gymnastiktøj, overtøj, undertøj, håndklæder, sengetøj og toiletgrejer. Alt udstyr var tydeligt mærkede med den enkelte kostelevs navn. Desuden var såvel skoletasker som skolegrej inkluderet i beløbet. Hver elev havde en seng, et skab, et skrivebord med skuffe, en boghylde samt en stol. Og det var på ingen måde tilladt, at eleverne selv måtte medbringe møbler eller andet fra hjemmet.

 

En typisk dag for en kostelev startede klokken 7.00 hvor der vækning.

En halv time senere var der værelsesinspektion efter sengen var redt mm. 7.40 var der fælles morgenmad og klokken 8.00 startede skoledagen. Den endte mellem 13.00 og 13.30 og herefter var der middagsmad. Efter en times havearbejde og efterfølgende fritid var der lektielæsning mellem 17.00 og 18.00. Efter aftensmaden måtte eleverne ikke forlade kostskolens område. Mellem 18.30 og 19.30 var der igen læsestue og omkring klokken 21.00 var det sengetid for elever under 15 år og klokken 22.00 for elever over 15 år. De pågældende tidspunkter blev lyset også slukket på værelserne.

I fritiden var der forskellige aktiviteter for kosteleverne blandt andet sport, udflugter, film, amatørteater, underholdningsaftener og oplæsninger. Skolen havde en weekend-hytte ved Kvie Sø. Der var adskillige aktiviteter hver måned i skoleåret. Kosteleverne skulle hver søndag skrive breve til deres hjem. Det forudfattedes desuden, at de kunne tilbringe efterårs-, jule-, påske- og sommerferie i deres hjem eller hos andre pårørende.

Hvad angik rygning, ja der var man jo noget mere large end man er i dag. Alle elever måtte ryge på skolen, hvis de havde hjemmets tilladelse. På kostskolen måtte der ryges på værelserne og i opholdsstuerne. Aldrig på gaden eller i skolegården i Jernbanegade. Men det er jo også 64 år siden.

 

Her boede kostskoleeleverne – Arkivfoto: René Lind Gammelmark