Kai’s Corner: Interview med Charles Rauff del 1 af 8


Kai’s Corner genudsender Kai Bayers interview med Charles Rauff der arbejdede på Grindstedværket.  

Genudsendelsen sker i anledning af Grindstedværket den 5. maj fejrer 100 års jubilæum

Kai Bayer interviewede Charles Rauff den 9. marts 1989 til Lokalradio Grindsted.

 

Charles Rauff kan du huske første gang du tog på arbejde på Grindstedværket, og hvorfor det blev den arbejdsplads?

Ja, det kan a nok. Det var den 15. juni 1931. Min far han arbejdet deroppe, og da havde han sagt hjemme, at de manglet en mand deroppe. Og så kom a derop. Han sagde til mig, at a skulle smide noget sand op af en grav. Og så kravlet a jo ned i det hul og smed murersand op der. 

Det gjorde a sådan en times tid, og så var der et par andre mænd, der var Aksel Madsen og Marius Karlsen, de sad op å æ gammel ovn og pigget sten. Og så råbte de ned til mig, at nå kunne æ godt kom op igen og pigge sten, nu var der sand nok, men a vidste jo ikke rigtig, om det var i orden, men a kravlet jo alligevel op til dem , og da æ klok den blev ni – halv ti eller sådan noget – vi begyndte æ klok 8 – ja så kom Kristian Lundsgaard jo, og han kigget bare op og sagde goddag, og det var så i orden, at a sat derop og pigget sten af.  Så det var faktisk der a startet med og arbejde deroppe. Det var å pigge sten af og smid sand op og alt sådan noget.

Hvad syntes folk om Grindstedværket dengang? Vidste de, hvad der blev lavet deroppe dengang i 30’erne?

De vidste it, hvad der blev lavet deroppe. Og folk var meget skeptiske overfor det, og de forstod det ikke. Men nu min far, han havde været deroppe i 2 år, så han kendte jo lidt til det. Han var sådan en lidt altmulighedsmand.

Han gik Kristian Lundsgaard sådan lidt til hånde nede i æ laboratorium og var postbud og alt sådan noget. Så a var it så forskrækket over, hvordan det var . At det så kom en periode, hvor det kunne være slemt, det er så noget helt andet.