Spændende vintersæson skudt i gang i Billund Lufthavn

Der er fortsat høj aktivitet i Billund Lufthavns gates - PR-Foto: Billund Lufthavn

Vinterprogrammet er skudt i gang med populære vinterdestinationer og nyheder, der bidrager til høj optimisme om det kommende år. Passagertallet falder naturligt efter sommeren, men Billund Lufthavn fastholder alligevel et højt passagertal efter en forrygende rekordsommer, hvor de danske rejsende ivrigt tager på charterferier.

Der er altid en naturlig nedgang fra sommer- til vinterprogram. I Billund Lufthavn startede vinterprogrammet på skuldrene af en absolut rekordsommer, der slog rekorden fra 2019 ud af banen, og derfor kan faldet i passagertallet godt se markant ud.

I november 2022 gik der 220.099 passagerer igennem terminalen. Det er en mindre nedgang på 8,1 procent ift. november 2019. Nedgangen skal findes i, at nogle flyselskaber har sat flere ruter på vinterpause, end de normalvis gør. Charterbureauerne har ikke taget foden af speederen og er kommet godt i gang med vinterprogrammet, hvor der flyver ligeså mange rejseglade danskere på charterferie, som der gjorde i 2019.

– Vi var blevet varslet af bl.a. Wizz Air, at de ville sætte flere ruter på vinterpause, end de normalt gør. Så nedgangen var forventet på rutetrafikken. Chartertrafikken holder samme niveau som i 2019, og det fortæller lidt om vestdanskernes rejselyst. Vi er optimistiske ift. at rejsebehovet er noget af det sidste, vestdanskerne vil spare på lige nu, fordi vi har været tvunget til at blive derhjemme alt for længe, siger Jan Hessellund, adm. direktør Billund Lufthavn.

Positive fremtidsudsigter i Billund Lufthavn

Når man bevæger sig ind i Billund Lufthavn, er der optimisme at spore lige fra bilsædet og igennem hele terminalen til flysædet. Billund Lufthavn ser positivt på fremtiden, og det skyldes bl.a., at rute- og destinationsporteføljen er stærk, og som er blevet stærkere under Corona.

– Vi har stort set genoprettet vores ”gamle” rutenetværk 100 procent, og oveni har vi fået omkring 40 nye ruter og destinationer i 2021 og 2022. Heriblandt nogle store hubs, som er centrale for det vestdanske erhvervsliv. Her kan blandt andet nævnes Lufthansa til München, Swiss til Zürich, og til sommer 2023 starter Austrian Airlines til Wien – og mere er på vej, understreger Jan Hessellund og uddyber:

– Vi fastholder et optimistisk syn på luftfarten til og fra Billund Lufthavn, fordi det går godt. En lille nedgang i november – og måske også i december – kan ikke ændre på, at vi mod alles forventning er kommet ud af sommeren 2022 med ny tårnhøj rekord. Og med Austrian Airlines i porteføljen og forventeligt flere ugentlige afgange fra de store netværksselskaber ser vi ind i en fremtid med endnu mere netværkstrafik. Verden er åben via Billund.

Luftfragtcenteret i Billund Lufthavn med høj Black Friday-aktivitet

Der er flere gode elementer at tage fat på i Billund Lufthavns luftfragtcenter på trods af, at der er en nedgang på luftfragt på 9,9 procent i november 2022 ift. november 2021, da der ”kun” er blevet fragtet 6.375 tons igennem terminalerne.

De faldende fragtmængder er påvirket af en afmatning i markedet pga. høje priser på varer og energi, men købelysten hos borgerne i ind- og udland er stadig intakt. Kurerflyene har fremgang her i november, og der har været særdeles travlt omkring Black Friday.

– Den samlede nedgang skyldes, at vi sammenligner os med 2021, hvor vi havde mange fragtfly med værnemidler til Corona kombineret med en generel stille periode i markedet. Det er dog yderst positivt, at kurerflyene har vækst. Her har Bluebird Nordic bl.a. fløjet store mængder af Black Friday-indkøbte varer fra internettet til Island. Men også de øvrige kurerer har fløjet med meget e-commerce i november, hvilket kan være med til at vise, at der stadig er købekraft derude, afslutter Jan Hessellund pressemeddelelsen.