Kai’s Corner: Besøg på Grindsted Mejeri – anden del

Kai's Corner

Af Kai Bayer

Besøg på Grindsted Mejeri – anden del – Kai Bayer besøgte Grindsted Mejeri og interviewede Mejeribestyrer Erling Marvig Nielsen i forbindelse med Mejeriets 100 års jubilæum den 18. juli 1990 til LoG – Lokalradio Grindsted

 

Kai Bayer bringer her på Netavisen Grindsted i 4 afsnit interviewet der blev sendt på Lokalradio Grindsted – her kan du læse 2. afsnit

Mejeribestyrer Erling Marvig Nielsen:

 

Der var så enighed om at bygge et nyt mejeri på Østre Alle i Grindsted i 1925.

Det viste sig rigtig vanskeligt at finde penge til byggeriet, og så vidt vi kan se af de gamle dokumenter, måtte man helt til Fanø Sparekasse for at låne penge. Da mejeriet var færdigt, havde det kostet godt 300.000 kr. I dag (1990) ville det jo have kostet mange millioner kroner at bygge.

Vi kan se, at mejeriet dengang var så stort og moderne, at der kom besøg fra mange steder i Danmark for at se det – og sågar fra udlandet. Det blev også bygget umådeligt stort, og det er jo kommet os til gode her i de senere år . Selve mejeribygningen, der hvor vi nu behandler vores mælk, skummer den og pasteuriserer den, den er nøjagtig på samme størrelse som hele mejeriet ”Kildevæld” var i 1925.

Den er bygget fantastisk godt, meget af det er granit, de trapper som vi går på i dag er også fra 1925, og de er ikke slidt. Vi har ændret  lidt på bygningerne hen ad vejen, men vi har kun en enkelt gang prøvet at bryde en granitvæg ned, og det opgav vi. Så man forstod at bygge mejerier dengang.

Besøg på Grindsted Mejeri - anden del

Udsigt fra Vandårnet mod Grindsted Mejeri i – Kilde: Grindsted Arkivet

Besøg på Grindsted Mejeri - anden del

Tilbygning ved Grindsted Andelsemejeri – 1973-1978 ca. Kilde: GrindstedArkivet

Startede med smørproduktion

I starten havde man udelukkende smørproduktion, og så producerede man mælk til byen. Senere begyndte man at lave en smule is, men det varede ikke ret mange år, så solgte man den produktion  til Vejen mejeri. Men i 50’erne begyndte man en osteproduktion i det små, og ham der var med til at starte det op, vores tidligere ostemester Gunnar Thomsen, der lige er gået på pension, han var også med til at bygge det nye osteri  op i 1973 -74 , hvor vi så sluttede med en meget større produktion.

Og i dag producerer vi så kun ost, for det var en vigtig beslutning, da vi 1971 gik med i MD Foods og vi bestemte, hvad vi skulle stå for i fremtiden. Det blev så osteproduktion og udelukkende til det danske marked, som vi kalder hjemmemarkedet , så det producerer vi til i dag, udelukkende 20 og 30% oste.

 

Besøg på Grindsted Mejeri - anden del

Lurpak smør – Kilde: GrindstedArkivet

Ostelager på Odinsvej – Kilde: GrindstedArkivet

Besøg på Grindsted Mejeri - anden del

Ostemester Gunnar Thomsen 1951-1989 – Kilde GrindstedArkivet

Læs tredje del af interviewet den 20. februar her på Netavisen Grindsted