Kai’s Corner: En historie fra Grindsted station – 7. del

Af Kai Bayer

Her på Netavisen Grindsted har vi lavet en aftale med Kai Bayer, der for en del tid siden skrev en novelle om en speciel oplevelse på Grindsted Station. Alle de historiske oplysninger om dagligdagen i Grindsted dengang har han forsket i , så de skulle være korrekte – resten af historien er fiktion. 

Hvis jeg skal fortælle lidt om byen, om Grindsted, sådan som jeg husker den fra 1934, så kan jeg gøre det kort. De fleste huse lå langs Borgergade og Vestergade. Bymidten var Torvet, og her lå de største og flotteste huse. Der var Grand Hotel med den flotte facade. Der var isenkræmmeren med de mange vinduer og de små tårne og gesimser. Der var Handelsbanken på hjørnet af Torvet og Borgergade. Der var tøjforretningen på hjørnet af Vestergade og Nørregade- og så var der selvfølgelig Varde bank- midt på Torvet. Ud mod Borgergade lå der en benzinstation, og jeg kan ikke komme i tanker om, hvem der i grunden ejede den. Men der var to benzinstandere, det var alt. Så ingen af os drømte om, at biler engang skulle udkonkurrere jernbanen.

I Jernbanegade, op til stationen, var der huse på begge sider af vejen. Det flotteste lå efter min mening lige overfor stationen- et rødstenshus i 3 etager. Der var papirhandel og bogbinderi i stueetagen. Her kom jeg tit for at hente frimærker, breve og postkort. 10 øre kostede det at sende et almindeligt brev og 7 øre for et postkort.

Mellem stationsbygningen og posthuset havde stationsforstanderens kone en stor køkkenhave. Og midt i haven stod stationens flagstang. Her satte jeg flaget op ved specielle begivenheder. Stationen og posthuset var vistnok de eneste, der havde splitflag i byen dengang.

Johannes rømmede sig.

Foto: René Lind Gammelmark