Filskov har en hovedrolle i en ny roman

Lars Kærgaard - PR-Foto

Filskov har en hovedrolle i en ny roman skrevet af Lars Kærgaard, der har boet i Filskov i 12 år og er tidligere lokalredaktør på Jydske Vestkysten i Grindsted.

 

Filskov kommer nu på det litterære landkort med udgivelsen af romanen Hvornår er det for sent. Romanen fortæller om to mennesker med masser af levet liv bag sig. De mødes og forelsker sig.

Hvad har prærien i Texas og Filskov på den midtjyske hede med hinanden at gøre? Temmelig meget ifølge romanen Hvornår er det for sent, som netop er udkommet. Romanen er skrevet af Lars Kærgaard, der har boet 12 år i Filskov og i øvrigt er tidligere lokalredaktør på JydskeVestkysten i Grindsted.

 

Filskovsk nøjsomhed

”Jeg har en forkærlighed for steder, hvor man ikke får det hele foræret. Som på den midtjyske hedes magre jord, som kun giver livsgrundlag til den, som vil slide for det. Den dag i dag finder man den mentalitet i Filskov. Ting kommer ikke af sig selv, man skal slås for at få sine ønsker opfyldt,” fortæller Lars Kærgaard i en pressemeddelelse.

Romanens ene hovedperson, Martha, er født på en gård i Filskov. Fra barndommen drømte hun om at blive kunstner, og hun flyttede som ung fra Filskov til først København og senere Berlin for at forfølge den drøm. Det krævede hendes fulde filskovske nøjsomhed at få levebrød ud af det, for der var ikke den store efterspørgsmål på hendes kunst, og hun har hele sit kunstnerliv måttet arbejde ved siden af. Indtil hun omsider bliver opdaget og vælger at forfølge sin chance i USA.

 

Karrieremanden på den øde prærie

Romanens anden hovedperson, Carl, har succes i sit karrierejob i en stor dansk bank. I forlængelse af en konference i Texas tager han nogle feriedage, som fører ham ud i the middle of nowhere på den texanske prærie. Hans bil bryder sammen og han strander et sted, som nok har et navn, men hvor der kun bor få mennesker.

”Det fylder ham med rædsel. For hvordan kan der bo mennesker sådan et sted? Han frygter at blive opslugt i det, som han oplever som et stort, kvælende intet. Han ville formentlig have samme oplevelse af at komme til Filskov. Mødet med prærien og præriens folk bliver til gengæld helt afgørende for Carl,” forklarer Lars Kærgaard.

Senere mødes Martha og Carl ved et tilfælde, de forelsker sig og flytter sammen i et hipt kunstnerkollektiv i den berømte hippiehøjborg San Francisco, og alt er godt. Eller også er det ikke …  

 

Stedets magi

Flere af romanens kapitler foregår i Filskov, men forfatteren understreger, at bogen er ren fiktion, og ingen af de skildrede personer er taget fra virkeligheden. Men stedet Filskov og dets særlige magi er med.

”Min familie og jeg boede 12 år i Filskov. Vi kom direkte fra en 2-værelses lejlighed og endt studieliv i Aarhus til 25 tønder land i Filskov. De 12 år bød på mit livs hidtil største læring om dansk kultur og stedets betydning for hvem, man er. Filskov er Danmarks Texas. Her hersker den ægte frihed, som opstår, når man har skabt og tjent sit eget langt fra myndigheder.”

Foruden det med stedet magi er Hvornår er det for sent er en fortælling om at sætte alt på ét bræt og om at forfølge sin passion. Det er også fortællingen om – midt i livet – at opleve den uventede forelskelse, som ændrer alt.

”Tilværelsen kan byde på mange retningsskift og forandringer – ikke mindst i disse år, hvor vi lever længere end tidligere generationer. Hvordan får vi alt det levede liv til at passe med de lokkende fremtidsmuligheder? Hvad med meningen med det hele, og hvornår er det for sent,” spørger Lars Kærgaard.

 

62-årig debutant

Lars Kærgaard har siden gymnasietiden drømt om at skrive, og indtil nu er drømmen blevet indfriet som journalist på JydskeVestkysten og som kommunikationskonsulent i en række danske virksomheder.

”Jeg har da også skrevet en stribe noveller, men de er blevet i skrivebordsskuffen. Jeg har ikke haft modet til at satse på en forfatterkarriere. Men nu skal det være. Jeg tænker også, at man skal have en vis portion livserfaring og selvfølgelig en veludviklet fantasi, for at skrive god fiktion. Det mener jeg i al ubeskedenhed, at jeg kan i dag,” anfører Lars Kærgaard, der er 62 år og bor i Kolding.

 

Hvornår er det for sent
Udgivet på Forfatterforlaget Attika, 270 sider, 280 kr.
Køb bogen hos boghandleren eller her: Nyheder fra Attika | Forfatterforlaget Attika