Op mod 235.000 danskere ventes at samle affald i natur og by

Op mod 235.000 danskere ventes at samle affald i natur og by – og fra skoler og dagtilbud i Billund Kommune er der 1560 tilmeldte.

186.000 børn fra skoler og dagtilbud er tilmeldt Affaldsindsamlingen i 2024

Der er lagt op til den helt store forårsrengøring, når børn og voksne i hele landet snart rykker ud med affaldssække og gribetænger for at samle henkastet skrald.

Mandag den 8. april tager Danmarks Naturfredningsforening hul på sin årlige affaldsindsamling, der traditionen tro varer en hel uge.

I hverdagene skal 186.000 børn fra skoler og dagtilbud ud at samle affald. Det er lærere, skoleledere, pædagoger og dagplejere, der har tilmeldt deres elever og børn til årets indsamling (Se her, hvor mange der er tilmeldt i de enkelte kommuner).

I løbet af hele ugen bliver der desuden afholdt lokale indsamlinger, hvor foreninger, virksomheder, privatpersoner m.fl. inviterer lokalsamfundet med ud at samle skrald. Ugen kulminerer i weekenden med omkring tusind affaldsindsamlinger, hvoraf størstedelen er offentlige.

 

 

Naturens Hånd laver ikke en samlet gåtur i år, men de opfordrer folk til at gå en tur eller to i uge 15 for at bakke op om initiativet.

Allan Rasmussen fra Naturens Hånd oplyser til Netavisen Grindsted, at han de seneste tre uger har udleveret 200 poser og tæt på 50 gribetænder til folk der vil støtte op om affaldsindsamlingen. Allan mides ikke, at der har været så stor efterspørgsel og lyst til at bidrage med en tur siden han startede Naturens Hånd i 2019. Det er glædeligt med en opblomstring igen fra folk, der vil gå en tur i ny og næ. Allan Rasmussen har også haft en kort samtale med den nye lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening i Billund Kommune (DN Billund), hvor der er talt om fremadrettet at lave noget samarbejde.   Allan har tilbudt dem til at komme og besøge dem i nærmeste fremtid, og fortælle om projektet Naturens Hånd og få deres input mv. for at man på den måde kan lave lidt i fællesskab.

Hvis man er medlem af gruppen Naturens Hånd på Facebook, er man meget velkommen til at ligge billeder op, eller fortælle hvor meget affald man har fået samlet i uge 15. Allan vil derefter sørge for at lave et samlet indberetning til Naturfredningsforeningens affaldsindsamling, og fortælle dem hvor meget affald der blev samlet ind i Billund Kommune. Man er også velkommen til at sende Allan Rasmussen en sms med antal kilo/gram på 28 49 03 22 hvis man ønsker at fortælle, hvor meget man har indsamlet udtaler han.

 

Op mod 235.000 børn og voksne ventes at deltage i løbet af uge 15

Samlet set forventer Danmarks Naturfredningsforening, at op mod 235.000 børn og voksne vil deltage i ugens løb, og at sidste års deltagerrekord på 225.000 vil blive slået.

– Vi oplever en enorm interesse for årets affaldsindsamling, og vi glæder os over, at der i hele landet er så mange, der gerne vil give en hånd med. Det er jo selvfølgelig ærgerligt, at det overhovedet skal være nødvendigt at samle skrald. Men det er til gengæld opløftende at mærke det store engagement fra både skoler og dagtilbud samt fra de mange gode kræfter, der har valgt at stable lokale indsamlingsarrangementer på benene i år. Vi glæder os utroligt meget til at opleve den helt særlige stemning og energi, vi normalt oplever, når danskerne går sammen om at give naturen en hånd, siger Charlotte Juul, projektleder for Affaldsindsamlingen.

 

Også i Billund Kommune

Billund Kommune støtter også op om affaldsindsamlingen Kommunen har på Facebook skrevet at de gerne vil minde om, ledning til at minde om, at hvis du vil samle affald dér, hvor du går ture, kan du helt gratis få udleveret en gribetang, plasticposer og en gul vest. Grejet udleveres af Naturens Hånd, som Billund Kommune samarbejder med 

Affaldet kan du stille i sække på udvalgte steder i Grindsted, Billund, Sdr. Omme, Filskov og Vorbasse – så kommer vi og henter det oplyser kommunen.
 
Læs mere om hvor du kan få en gratis gribetang https://www.billund.dk/…/affald…/saml-affald-i-naturen/
 

Fokus på ”ny” affaldstype

Når de mange deltagere har været ude at samle skrald, bliver de bedt om at melde tilbage, hvor mange kilo de har samlet. Sidste år blev der samlet 100 ton i løbet af affaldsugen.

Som noget nyt bliver de i år også bedt om at angive, om de er stødt på snus og nikotinposer, og hvor mange de i så fald har fundet.

I de seneste år har Danmarks Naturfredningsforening fået flere og flere meldinger om, at det nogle steder flyder med nikotinposer og snus. Derfor har foreningen valgt at benytte Affaldsindsamlingen i år til at kortlægge problemet.

– Nikotinposerne er jo en relativt ny type affald, og det er vores klare indtryk, at de ligger rigtig mange steder. Det er måske ikke den type affald, der fylder mest i landskabet. Men mange kan nok genkende oplevelsen af, at når man først er blevet opmærksom på de små hvide poser mellem brostenene eller på stien, ja så ser man dem nærmest overalt, siger Charlotte Juul og fortsætter:

– Vi er spændte på at se, hvor udbredt problemet egentlig er. For selvom en nikotinpose ikke er særlig stor, så kan den jo virkelig gøre skade, hvis et dyr kommer til at spise den. Derfor mener vi, at det er vigtigt, at vi bliver klogere på omfanget, og at der kommer fokus på det, siger hun.

Affaldsindsamlingen har tidligere sat fokus på andre specifikke affaldstyper. I 2019 blev der for eksempel samlet over halvanden million cigaretskod, mens der i 2020 blev fundet 2.700 mundbind og der i 2021 blev fundet 120.000 stykker takeaway-emballage.

Affaldsindsamlingen sætter i år fokus på nikotinposer. Foto: DN

Gratis affaldssække

Alle, der har oprettet en affaldsindsamling inden den 18. marts, har haft mulighed for at få gratis affaldssække tilsendt.

Men selvom Danmarks Naturfredningsforening nu ikke længere kan nå at sende flere sække ud, kan man stadig nå at oprette en indsamling på www.affaldsindsamlingen.dk og efterfølgende hente gratis sække i den lokale BILKA, Maxi Zoo eller Fjällräven-butik. Her er man også velkommen til at hente affaldssække, hvis man bare vil samle skrald på egen hånd.

 

FAKTA: Hvad er Affaldsindsamlingen?

  • Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald og har været afholdt siden 2006.
  • I år finder Affaldsindsamlingen sted i hele uge 15 (8.-14. april)
  • I løbet af hverdagene deltager 186.000 børn fra skoler og dagtilbud landet over, mens den store affaldsuge kulminerer i weekenden med lokale arrangementer i hele landet. Samlet set forventes op mod 235.000 danskere at deltage i løbet af ugen.
  • Efter indsamlingen registrerer indsamlerne deres affald hos Danmarks Naturfredningsforening, der herefter laver en opgørelse over, hvor meget der er blevet samlet. I år sætter indsamlingen fokus på nikotinposer og snus – derfor bliver deltagerne bedt om at angive, om de er stødt på denne type affald, og i så fald hvor mange.
  • I 2023 deltog omkring 225.000 voksne og børn i indsamlingen, og på blot en enkelt uge samlede de 100 ton affald.
  • På www.affaldsindsamlingen.dk/find-indsamling kan man finde offentlige indsamlinger i hele landet. 

Affaldsindsamlingen er støttet af NIO, Merrild, Bilka, Fjällräven, Mini A Ture, GoBoat, Sol og Strand, DKTV, New Loop, DAB, DIF, Dansk Håndbold og Maxi Zoo.