Kai’s Corner: Interview med Charles Rauff del 3 af 8


Kai’s Corner genudsender Kai Bayers interview med Charles Rauff der arbejdede på Grindstedværket.  

Genudsendelsen sker i anledning af Grindstedværket den 5. maj fejrede 100 års jubilæum

Kai Bayer interviewede Charles Rauff den 9. marts 1989 til Lokalradio Grindsted.

 

Hvad var der i grunden af fabrik dengang, hvad var der af bygninger?

Ja, der var jo en hel masse grå bygninger, og det de havde arbejdet med indtil dengang, det var noget der hed  methylamin, som Kristian Herbst og Christian Lundsgaard de havde produceret , men så var det at englænderne fandt ud af, at det var noget med farvestoffer, og så sat de bare æ priser ned og så holdt det op. Herbst han var it deroppe dengang æ begyndt deroppe.

Men Christian Lundsgaard han havde en forbindelse i København, professor Baggesgaard, som kom ud og se til dem, og så fik vi gang i noget som vi kaldte nikordamin. Det blev lavet af nikotinsyre, og nikotinsyre, det lavet vi selv. Det var ren nikotin, som blev blandet med salpetersyre og så kogte det jo et par døgn og så kom der gul røg op af æ et.

 

Nu er vi godt i gang med at snakke om selve produktionen, men den kom du vel ikke ind i med det samme?

Jo, faktisk, det gjorde æ. Æ kom i gang med det samme, hvad enten det var rørearbejde eller produktion af medicin.  Vi lavet faktisk sådan alt muligt deroppe. Det var ikke noget med, at det der, det skal du blive ved med, nej vi skiftet sådan fra det ene til det andet.  Så der var it sådan nogle problemer der.

Og den æ har arbejdet længst sammen med, det er Marius Karlsen.  Vi gik sammen i noget å 20 år og arbejdet . Men ind imellem da lavet vi, eeh, vi fik svinemaver , som når de kom, så skulle vi vendt dem om, og så skulle vi have skrabt æ fedt af dem, og så skulle de igennem en kødmaskine og så blev de vasket i acetone og petroleums-æter og så tørret. Og så blev de sendt til Løven. Alt hvad vi produceret af medicinalvarer, det var faktisk til Løven. Den modtog det hele og det her svinemaver det blev brugt til blodmangel. Hvis folk havde blodmangel, så kunne de få sådan noget her.  Senere så gik de over til rå lever og brugte. Og så gik de over til jernmikstur og sådan noget. Det har vi også lavet en masse af deroppe.