Kai’s Corner: Besøg på Grindsted Mejeri – tredje del

Kai's Corner

Af Kai Bayer

Besøg på Grindsted Mejeri – tredje del – Kai Bayer besøgte Grindsted Mejeri og interviewede Mejeribestyrer Erling Marvig Nielsen i forbindelse med Mejeriets 100 års jubilæum den 18. juli 1990 til LoG – Lokalradio Grindsted

 

Kai Bayer bringer her på Netavisen Grindsted i 4 afsnit interviewet der blev sendt på Lokalradio Grindsted – her kan du læse 3. afsnit

 

Mejeribestyrer Erling Marvig Nielsen fortalte:

Vi har et 1½ skifte arbejdsprogram, for vi starter tidligt om morgenen og slutter klokken 18 om aftenen. Vi har også flere beskæftigede i dag end før, selvom mange små mejerier er blevet nedlagt. Vi har en større produktion og en længere driftstid, og dengang på vores omegnsmejerier i Filskov, Sdr. Omme, Kærbæk, Hejnsvig og Vesterhede , ja der var der jo ganske få ansatte, 2 -3 -4 stykker pr. mejeri

 

Jeg kom til Grindsted den 1. januar 1966.

Grunden til, at jeg kom til Grindsted, var naturligvis at jeg blev valgt blandt andre ansøgere til mejeribestyrerstillingen, men jeg havde jo kendskab til egnen, idet jeg havde været på Eg mejeri i 4 år – fra 1954 til 1958.Jeg var også 8 år på et mejeri oppe på Mors ved Limfjorden – på Mejeriet Damsgårds Mølle.

Da stillingen blev ledig her i Grindsted, var jeg ikke i tvivl om, at jeg godt kunne tænke mig at komme tilbage. For jeg kendte jo egnen, og også mange af de mennesker, som boede hernede. Vi havde på daværende tidspunkt 3 børn, som skulle i skole, og jeg vidste jo alt om Grindsted, fordi jeg af og til kom herned, og der var gode skoleforhold og idrætsfaciliteter, og det var meget lettere at bo her i byen end på Mors, hvor vi skulle ind til Nykøbing Mors for at komme til en skole.

 

Blev leder for 14 medarbejdere

Mejeriet på Mors var desuden kun halvt så stort som dette nye mejeri, og jeg havde lyst til at få et større job med mere at bestride, og i 1966 fik jeg så jobbet. Jeg blev leder for 14 medarbejdere, og jeg deltog selv aktivt i al mejeriarbejdet,  men så begyndte man jo at snakke om rationaliseringer, og det betød en masse møder, og det var næsten altid om aftenen, og der kunne bølgerne gå højt ligesom for 100 år siden.

Da vi så i 1968 besluttede at lave Grindsted og Omegns Mejeriselskab, skulle der jo løses andre opgaver , udvidelse af produktioner, ansættelse af flere medarbejdere samt styring af noget meget væsentligt, nemlig økonomien.

Besøg på Grindsted Mejeri - tredje del

Tankvogne ved Grindsted Mejeri – Kilde: GrindstedArkivet

Cheasy Ost

Ideer til udvikling og specialisering kommer nok ikke så meget fra mejeribestyreren, for de medarbejdere som vi har derude er jo specialister i netop at lave det produkt, som vi laver, og de kommer sommetider med ideer til mig for at høre, om de må prøve at lave det og det. Vi har lige her i vinter – kan vi godt sige – udviklet en ny ost – en meget mager ost, der hedder Cheasy, en mager 20% ost, og det er vore medarbejdere, der har gjort en virkelig god indsats der. Det er konsistensen, det drejer sig om, og de der har lært mejerierhvervet, de ved hvordan man forbedrer konsistensen i en ost.

Folk i dag vil gerne have en ost, der er smidig. Hvis vi tænker på dansk ost kontra hollandsk, så er hollandske oste jo nogle tørre oste. Det er der nogen, der gerne vil have, men i hvert fald ikke i Danmark.

 

Er din morgenmad også mejerigtig, Erling Marvig Nielsen?

Det må jeg nok sige nej til. Jeg spiser ikke ost om morgenen, for jeg smager jo på så meget ost herude i mejeriet , så det gør jeg ikke. Så jeg kan godt lide at få et stykke frisk morgenbrød fra bageren af, så sådan er det.

 

Læs fjerde del af interviewet den 27. februar her på Netavisen Grindsted