Thai Pongal fejring i Grindsted: En Fusion af Tradition og Fællesskab blandt den tamilske forening

Foto: Privatfoto

Af: Alexia Selvarajah Thushyanthan

Thai Pongal fejring i Grindsted

På Vestre Skole i Grindsted samledes man til Thai Pongal – også kaldet høstfesten, som er det tamilske nytår.

Det var Det Tamilske Samordningsudvalg der stod for arrangementet. Denne årlige fejring involverer foreningens medlemmer fra store til små. I år var 2. viceborgmester Jeyarajah Rasiah og byrådsmedlem i Billund Kommune Birthe Nielsen en del af dette fællesskab og fejring.

 

Thai Pongal

Thai Pongal, også kendt som Høstfesten og nytår, er en betydningsfuld fejring i den tamilske kultur, der markerer taknemmeligheden for en rig høst og det nye år. Thai Pongal fandt sted d. 15. januar  verden over og markerer år 2055. Denne traditionelle festival observeres ikke kun af familier derhjemme, men fejres også entusiastisk af tamilere verden over. Thai Pongal-fejringen blandt deltagerne er en livlig og glædelig begivenhed, der bringer kulturel rigdom, fællesskabsånd og en følelse af taknemmelighed sammen.

 

Forberedelser og Dekorationer

På dagen engagerer de unge og ældre sig aktivt i forberedelserne til fejringen. Fællesområder bliver pyntet med farverige kolams (dekorative gulvmønstre lavet med ris mel), livlige blomstergarner og traditionelle dekorationer. Atmosfæren bliver opladet med feststemning, da alle kollektivt bidrager til at skabe et visuelt tiltalende og kulturelt rigt miljø.

 

Traditionelt Tøj

På Thai Pongals dag ifører de deltagende sig traditionelt tøj, hvor mange vælger farverige sarees, dhotis og traditionelle smykker. Dette tilføjer ikke kun til den festlige atmosfære, men fremmer også en følelse af enhed og kulturel stolthed. Synet af alle klædt i traditionelt tøj skaber en visuelt imponerende og kulturelt engagerende oplevelse.

 

Pongal

En af højdepunkterne ved Thai Pongal-fejringer er Pongal. I fællesskab tilberedes den traditionelle ret, Pongal – en lækker blanding af ris og linser kogt med jaggery og ghee, som blev lavet udenfor i en fin dekoreret gryde. Måden det bliver gjort på, tilføjer ikke kun et sjovt og festligt element til fejringen, men opmuntrer også de unge til at lære og værdsætte kunsten ved traditionel madlavning.

 

Kulturelle Forestillinger

Thai Pongal-fejringer er ufuldstændige uden kulturelle optrædener, der viser den rige arv af den tamilske kultur. Både piger, drenge og voksne deltager entusiastisk i traditionelle danseoptrædener, musikalske optrædener og en leg, hvor man med bind for øjnene skal ramme, gryden der hænger over hovedet. Det skildrer festivalens betydning og dens landbrugsmæssige rødder med fokus på det nye år. Disse optrædener underholder ikke kun, men oplyser også de yngre generationer om kulturelle og historiske aspekter af Thai Pongal.

 

Fællesskabsbinding

Thai Pongal-fejringer giver mulighed for, at tamilerne kan samles og fremme en følelse af fællesskab og kammeratskab. Folk med forskellige baggrunde forenes for at fejre festivalen, udveksle hilsner, dele traditionelle søde sager og deltage i forskellige aktiviteter. Denne følelse af sammenhold forstærker ikke kun den festlige stemning, men fremmer også kulturel mangfoldighed og forståelse blandt den næste generation.

Thai Pongal-fejringer blandt tamilerne i Billund Kommune er en livlig og integreret del af året, der fremmer kulturel stolthed, fællesskabsånd og en følelse af taknemmelighed for overflod i livet. Når de unge mennesker aktivt deltager i de forskellige festligheder, fejrer de ikke kun deres kulturelle arv, men skaber også varige minder og knytter venskabsbånd. Thai Pongal-fejringen blandt tamilerne afspejler virkelig enhed i mangfoldighed og glæden ved at komme sammen for at udtrykke taknemmelighed for velsignelserne fra en rig høst og starten på et nyt år.

 

Fakta om Thai Pongal

Den 4 dage lange Pongal festival er ikke bare en høst festival, men også tamilernes nytår. I kontrast til de vestlige lande, troede vores forfædre på, at januar måned skulle starte blomstrende. Derfor, fejrer vi først BhogiPongal, hvor man gør rent i hele huset samt skiller sig af med uønskede ting og dårlige vaner. På anden dagen fejrer vi selve Pongal, som også bliver kaldt SuryaPongal. Hovedformålet med denne dag er at takke solen for hjælpen.  Kvinderne laver pæne kolam og det nyhøstede ris bliver kogt i en ny gryde. Når gryden koger over med Pongal, råber folk “Pongaloo Pongal” højt – man velkommer det nye år.  Den tredje dag kaldes MaadduPongal. Denne dag er dedikeret til køerne på gårdene, som er en stor hjælp i høsteprocessen. Køerne bliver på denne dag badet og bliver fodret med Pongal. Den sidste dag i festivallen kaldes KanumPongal. Denne dag er for at hygge med familie og venner, hvor der vil blive serveret sød mad, som symboliserer sødme og glæde.

Klik på billederne i galleriet herunder for at se dem i stor størrelse